logo Charita sv. Anežky Otrokovice logo Charita

Pomůžeme Vám s dluhy!

šipka

Kvůli synovi hrozila rodičům exekuce

zveřejněno 01. 02. 2013

Otrokovice – Zaklepání exekutora na dveře domu manželů v důchodovém věku, říkejme jim třeba Modří, okamžitě narušilo jejich poklidný život a zmařilo veškeré plány.
Značně vyděšeni vpustili úředníka, který tvrdil, že přišel vykonávat exekuci na jejich syna, do bytu. Zavedli jej do pokoje dávno dospělého potomka, který majetkem neoplýval. To však exekutor neřešil.  Bezohledně prošel pokoje a skončil v obýváku, kde začal sepisovat majetek a označovat jej exekučními samolepkami. „To přece nemůžete. Nejsou to jeho věci, ale naše. Nemůžete nám je  zabavit,“ snažili se ještě v šoku zabránit zabavení majetku manželé Modří.
Neuspěli. Vlastnictví na úředníkovu výzvu nemohli v dané situaci nijak prokázat. Nepodařilo se jim totiž v tom spěchu  najít doklady o koupi jednotlivých kusů zboží. Málokdo navíc v případě spotřebičů schovává doklady po vypršení jejich záruční lhůty. Když se manželé zkontaktovali se svým nezodpovědným synem, utrpěli další šok.  Nelehkou situaci svých rodičů nekompromisně odmítl řešit s tím, že je mu to jedno. Jeho postoj jasně svědčil o tom, že v sociálním systému takzvaně umí chodit. Dobře totiž věděl, že je v dané situaci nedotknutelný: nemá práci  ani žádný majetek, pobírá pouze životní minimum. Manželům Modrým proto nezbývalo nic jiného, než posbírat všechny své síly a s radou o pomoc se obrátili na odborníky z Dluhového poradenství Samaritán v Otrokovicích, které je z nelehké situce složitě vysbozovalo.
„Těžko radit lidem, aby se jednou neocitli ve stejné situaci.  Pokud máte děti, pak je to na důvěře mezi nimi a rodiči,“ podotýká terénní sociální pracovník Samaritánu Ondřej Prchlík. Navrhuje tak férové jednání. „Syn měl v takovém případě přijít a říct, mami, udělal jsem dluh, který asi skončí v exekuci. Za takové situace se problém dal ještě nějak snadněji řešit. Bohužel ve zmíněném případu se to syna nijak nedotklo,“ krčí rameny Prchlík. Jedním z preventivních opatření je také schovávání dokladů o koupi zboží. V případě platby kartou, je pak zase důležitý výpis z účtu.

Jednou z variant, jak se zbavit zatížení exekucí, je do patnácti dnů od provedení výkonu úředníka sepsat návrh na vyškrtnutí zabaveného majetku ze soupisu exekuce. „To jsme také udělali a návrh odeslali společně s nalezenými doklady o koupi majetku na patřičný úřad. Měli jsme také k dispozici svědecké výpovědi příbuzných, kteří potvrdili, že majetek je opravdu manželů. Návrh byl ale zamítnut,“ přibližuje postup terénní sociální pracovník Dluhového poradenství Samaritán v Otrokovicích Ondřej Prchlík, který se snažil manžele vysvobodit od exekuce.

Po neúspěchu sáhl ke druhé možnosti. „Podali jsme na soud, který o exekuci rozhodl, takzvanou vylučovací žalobu podle § 267 Občanského soudního řádu. V ní jsme opět vylíčili fakta, že majetek je opravdu manželů. Soud nakonec rozhodl ve prospěch klientů a majetek jim exekutor musel vrátit zpátky,“ popisuje postup Prchlík. „Jakmile na majetek podáte žalobu, exekutor s ním nesmí nijak nakládat, ani jej prodat v dražbě. Musí vyčkat na rozhodnutí soudu,“ uzavírá Prchlík.

 

Jarmila Kuncová, Zlínský deník